Was het nu Aum, Ohm of Om?

‘In het begin was het woord’ We kennen allemaal deze zin uit de christelijke traditie. In de Veda’s, de geschriften waaruit de yogatraditie voortkomt, wordt dit beschreven als AUM. De wortel van alle geluiden en letters en dus van alle taal en gedachten. Door trillingen ontstaat immers geluid en dit gaat vooraf aan de schepping.

Klanken brengen tot leven, ze creëren vormen die zich dan manifesteren. AUM wordt automatisch gezongen met een frequentie van 432 Hz, dezelfde frequentie die je overal in de natuur terugvindt…Het basisgeluid van het universum dus.We komen nu bij de spirituele leer van de yogatraditie. AUM is namelijk een mantra. Mantra’s zijn lettergrepen, woorden of zinnen uit het Sanskriet die het individu op een hoger bewustzijnspeil brengen. Geluid is een vorm van energie die bestaat uit trillingen of golflengtes. Bepaalde golflengtes hebben de kracht om te genezen, anderen kunnen zelfs glas versplinteren… Er zijn verschillende soorten mantra’s en AUM behoort tot de Nirguna Mantra’s. Deze mantra’s zijn abstract en verklaren de identificatie van diegene die mediteert met het Absolute. De A en U worden vanuit diep in het lichaam voortgebracht, ze komen langzaam omhoog en verenigen zich met de M die dan door het hele hoofd vibreert.

Mantra’s hoef je niet per sé luidop te zingen, zoals we in onze westerse lessen vaak doen. Er zijn verschillende manieren om de mantra te herhalen, je kan hem zeggen of zingen (chanten), fluisteren of je kan hem mentaal herhalen. Als we een mantra herhalen spreken we van japa. Welke japa je ook kiest, belangrijk is hem te laten samenvallen met je ademhaling.
Om de kracht van je concentratie te laten toenemen zijn er verschillende japa technieken. Je kan een mala (kralensnoer) gebruiken en dus de kralen tellen terwijl je de mantra herhaalt. Je kan ook de duim van je rechterhand gebruiken om de lijntjes tussen je vingerkootjes te tellen. Elke vinger heeft er 3 en je hebt 4 vingers dus 12 herhalingen per keer. Doe dit 9 maal en je hebt 108 herhalingen. Of je kan schrijven (likhita japa). Elke keer dat je de mantra schrijft, herhaal je deze in je hoofd. En als je samen met anderen mantra’s zingt of zegt, dan is het effect nog veel groter…

Maar dus terug naar AUM.

Hoe is het symbool opgebouwd? Het bevat 3 sierlijke bogen, een halve cirkel en een punt.
De lange onderste boog staat voor de klank A en is de meest open en diepe keelklank. De klank symboliseert het menselijk bewustzijn en staat voor het ontwaken op aarde of materieel niveau. Het is zoals het eerste geluid van een pasgeboren baby… 
De bovenste boog staat voor de klank M en het sluit je mond. Ze staat voor het stadium van diep slaapbewustzijn ofwel de ondefinieerbare ‘Eenheid der dingen’. 
De boog die vanuit het centrum uitgaat staat voor de klank U die het meest vooraan in de mond ligt en staat voor het droombewustzijn (denken, voelen, wensen, willen) en symboliseert de diepe droomloze slaap. 
De halve cirkel, ook wel halvemaanvorm genoemd, staat voor ‘maya’, de sluier der illusie.
De stip symboliseert de overstijgende (getranscendenteerde) toestand, het Absolute. Het illumineert (verlicht) de drie andere stadia.
Als je geest de sluier passeert en in het hoger bewustzijn tot rust komt dan ben je bevrijdt van de drie stadia en hun eigenschappen.
De laatste component is de stilte. Als de langgerekte ‘Mmmmm’ is uitgestorven en de stilte valt, dan ontspan je en blijf je in die stilte tot je lichaam vanzelf weer ademhaalt. In die stilte ligt alles besloten. Het is de stilte die voorafgaat aan de volgende AUM-klank.

AUM vertegenwoordigt dus het goddelijke, de kracht van God. Het is eveneens het geluidssymbool voor de ultieme realiteit. Het is het oergeluid van het universum…

Wist je dat het symbool zelf ‘Omkar’ wordt genoemd? Je spreekt dus van het symbool Omkar en van de mantra Ohm (AUM dus 😉 )

“Aum is the sacred syllable that represents both, personal as well as impersonal aspect of the universal Brahman (God) -the only one who is impersonal, omnipresent, omnipotent and the source of all materialistic existence. AUM is not from any language or religion. Aum is the universal symbol for people of all faith, religion and culture. Without AUM, there is no birth. Without AUM, there is no death. AUM existed, exists and will forever exist till the end of eternity. So, chant AUM to feel the effect of AUM”

Wat zijn de voordelen van het beoefenen van de mantra AUM? Er zijn heel wat voordelen bij het chanten van mantra’s in het algemeen.
Eentje ervan is dat het je concentratie verscherpt. Maar ook dat je je opnieuw verbindt met de universele harmonie en ermee in balans komt.
Daarnaast word je van binnenuit getransformeerd door de manier waarop je je ademhaling gebruikt. De herhaling van mantra’s geeft een bijzonder ritme aan je ademhaling. Het verhoogt je concentratie, je ontspant en het verruimt je bewustzijn. De trillingen door elke klank dijen uit in je lichaam als een subtiele massage waardoor je zenuwstelsel en je energiesysteem vernieuwt wordt. En tenslotte maakt het beoefenen van mantra’s je vrij van emotionele spanningen. Het versterkt ook je keelchakra, daar waar zich het centrum van je expressie bevindt.

Zoals met alles is alles verbonden met elkaar. Er valt dus nog heel veel te vertellen over de AUM klank. Maar de beste manier is om het zelf te ervaren. Het is daar waar je zelf een begin kan maken voor de schepping van jouw leven…

Weet je niet hoe er aan te beginnen? Probeer deze beide oefeningen eens uit:

Ga op je rug liggen, in shavasana, en sluit je ogen. Observeer je ademhaling en laat je ademhaling rustig worden. Eenmaal je ademhaling tot rust is gekomen spreek je de mantra AUM 12 keer uit (tip: je vingerkootjes tellen). 
Door bewust deze mantra uit te spreken zal je voelen hoe de klanken zich in je lichaam bewegen. De A in je buik, de U in je borst en de M in je hoofd. Het is een trillingsgolf die je hele lichaam doorkruist en masseert. Neem de tijd om te observeren wat het met je doet.

In deze video leert Sadhguru, een Indisch yoga teacher, schrijver en spiritueel raadsman voor onder meer de Verenigde Naties, je hoe begint aan de mantra AUM:

Heb je iets meer tijd? 

Ga rustig zitten en stel je Insight Timer in op 20 minuten. Zo hoef je geen rekening te houden met de tijd en kan je volledig focussen op de oefening. Herhaal nu de AUM mantra gedurende 20 minuten. Elke atoom in je lichaam zal zich ontspannen!

Wil je niet alleen oefenen? Hierbij een heerlijke, drie uur durende Om mantra op 432 Hz.

De mantra Ohm staat dus voor het kosmische (het hoger) bewustzijn, het Zelf.

Of zoals in de Upanishads wordt geschreven: ‘Dit eeuwige woord is alles, dat wat is geweest, wat is en wat nog zal zijn.’

AUM is alles…